28. sep, 2015

28 september

Vannacht mijn warme bedje uit om de maansverduistering te kijken. Het was net bezig, maar hier en klein wit maantje met een klein hapje eruit. Weer in slaap gevallen dus niet echt iets gezien. Na een ontbijtje, John was ook zowaar vroeg wakker hebben we de Route des Eglises gedaan. Dit is een route van ongeveer 150 km hier in de regio met 13 vakwerk kerken uit de 15e en 16e eeuw. Uniek in hun soort en alleen nog te zien hier in het Champagne gebied. Leuke tour door mooie dorpjes. Die vakwerkhuizen blijven me facineren. De meeste zijn ruim 400 jaar oud en staan nog steeds overeind. Halverwege kwamen we ineens in een openlucht museum terecht.  Het begon met een film met het onstaan van Lac du Der, het meer hier vlak bij. Dit is een kunstmatig aangelegd meer van ruim 1000 ha. Samen met een paar andere kunstmatige meren hier in de regio hebben ze de taak om het water op te vangen in de regio in combinatie met Parijs. Anders staat dat regelmatig blank en na de laatste watersnood in 1955 is dit plan gemaakt. Verglijkbaar met onze waterwerken in Zeeland. Ze hebben hier drie dorpen voor op geofferd en een groot bos heeft moeten wijken. Bij laag water kun je de bomen en de funderingen van de huizen zien. Hier staat oa de kerk van in dit openlucht museum. Erg leuk opgezet met diverse uitbeeldingen van het leven vroeger en een miniatuur stadje in Madurodam stijl. Verder een schooltje en andere gebouwtjes. Daarna de laatste kerken op de route bekeken. Een mooie rit vandaag met prachtig weer. Boodschapje gedaan en eten, koffie en nog effe lekker op de bank.
Ik blijf het wel een vreemd iets vinden dat je hier in de regio niet gewoon wat kan eten in de loop van de middag.  Om 14.00 uur gaat alles dicht en tot 20.00 uur kan je het schudden om wat te eten of te drinken. Het lijken wel allemaal spook restaurants en dorpjes. Alles is dicht, donker en de luiken dicht. Heel bizar om te zien. Wij ontbijten niet heel vroeg, dus ja om dan voor twee uur te lunchen, mocht je wat tegen komen, is niet eenvoudig.

Opmerkingen

29.09.2015 07:09

Rene

He Cees, Als je van vakwerkhuizen houdt dan moet je ook eens in de Harz (Duitsland) op vakantie gaan. Een en al vakwerkhuizen.

Meest recente reacties

19.10 | 18:35

Ja, mooi hè. Ze hebben weer flink uitgepakt.

19.10 | 06:00

Mooi Diorama van een treinwagon. Ziet er prachtig uit

11.03 | 18:25

ja, worden er erg vrolijk van.

09.03 | 18:21

Mooie kleur roze zo dat wandje langs de trap. Dat groene was trouwens ook al mooi hoor.